2016年7月29日 星期五

Kodi dsplayer用madvr睇靚片

Kodi係一個好用既媒體中心軟件,但係對於重度畫質追求者會有所卻步,因為就睇片而言坊間有好多方法配合播放器去改善畫質,但係官方kodi既擴展性好低都用唔到此類軟件去改善畫質。咁就有人設計左呢個用到其他軟件既非官方kodi名為dsplayer。
Kodi是個有很大潛力的家庭媒體中心軟件,可以播放不同類型(mp4、mkv、avi)的影片;不同格式(mp3、aac、flac)的音訊,亦可以安裝不同附加元件(addon)以方便使用kodi,不同附件有不同功能,有提供影片來源,如電影(exodus)、動畫(2d-gate);也有提供媒體訊息,電影資料(The Movie Database)。
而今次介紹一個由第三方改造的Kodi,最主要影像輸出的部份由一般的系統轉換成madVR此高畫質影像渲染器;亦支援lav-filter此高效解碼器,提高解碼的速度增加新影像格式的支援以及降低電腦的負荷。

有高手將kodi整合左一個使用direct show既播放器取代原本kodi個播放器連帶其他實用既軟件:lav filter用黎有效地decode你既file、madvr用黎處理畫面提高畫質、reclock用黎同步你個螢幕減少畫面撕裂同xysubfilter用黎完整展現字幕既效果。
面就係下載link同一啲英文既簡介。
http://forum.kodi.tv/showthread.php?tid=223175


基本既用法同一般kodi一樣如果未接觸過可以去睇我另一篇介紹kodi既文link係下面
http://ppkkkp.blogspot.com/2016/06/kodi.html
當中madvr改善畫質既設定可以係我另一篇睇
http://ppkkkp.blogspot.com/2016/07/madvr.html

因為我係Kodi同madVR已經有文寫過所以基本操作唔再多講,集中講dsplayer多左既部份。


系統設定-視訊-dsplayer  好明顯dsplayer呢個欄目係原本kodi冇既項目  
入面最主要設定由dsplayer增添既程式包括我係一開頭講嗰幾款

video renderer可以選擇用一般播放器用開既EVR(enhanced video renderer)或者係重度畫質用家用開既madVR(顯示卡有一定性能盡量用呢個,用madVR先可以大幅改善畫質)。

manage settings with kodi就係選擇你madVR畫質調節既設定係跟dsplayer內置、madVR外置(前提你已經設定過madVR)定係兩者既設定都唔跟,但你想有得調校個畫質就一定揀kodi內置或者madVR外置


audio renderer就好似mpc系列既播放器一樣應有既設定(唔知用咩就用住system default)


filter management就係揀用咩種類既解碼器

     
     -internal filters就係用dsplayer內置既lav-filter(一個好出名既經高手調較過而且開源既               ffmpeg解碼器  mpc-hc都係用佢)*建議用

     -media rules and filters configuration既設定就好複雜因為用咩解碼器都要自己揀之餘重有       好多野要自己設定,所以我唔建議用


     -system filters(DirectShow merits)就係用windows內置既解碼器  要注意佢係用唔到落              madVR只可以用EVR


之後既選項就個人喜好,無咩要求就可以保持原本既設定


之後就講madVR既畫質調節既設定,所以承接番上面講過你video renderer要揀madVR
係播片既時候就撳右下角既視訊設定

跟住就見到好多唔同既設定,佢將madVR唔同部份整合到呢度。係我madvr篇文對應番啲名就知係咩功能。

最後放番設定好madvr既效果圖既link http://screenshotcomparison.com/comparison.php?id=179903


延伸閱讀

1 則留言: